Országunkat, sőt az egész világot utak hálózzák be, az utak teszik lehetővé a közlekedést, a fuvarozást, az utak kötik össze a városokat, településeket. Az útépítés fejlődése egyenesen arányos az autók megjelenésével és azok elterjedésével, de az első épített utak jóval régebbre vezetnek vissza, egészen az ókorig. Az első épített műutak Mezopotámiában épültek, mellettük árkokat kialakítva, hogy a víz szabadon távozzon. Azonban a legnagyobb változás a motorizáció kezdetével jött létre.

A műutak fajtái a múlt században

A huszadik század elején több fajtája volt a műutaknak, ezekből a legismertebbek:

  • Zúzott kőutak
  • Terméskővel, kockakővel, keramitkővel burkolt műutak
  • Aszfaltutak
  • Fakocka burkolatok

Napjainkban aszfalt és beton képezi az utak anyagát, és komoly tervekre és számításokra van szükség azok megépítéséhez. Ahhoz, hogy minden összehangoltan működjön, szükséges a közlekedésépítési műszaki ellenőrzés. A műszaki ellenőr tevékenysége igen sokoldalú, az útépítés minden fázisát ismernie kell, és jelen kell lennie a tervektől a megvalósításig, összehangoltan kell együttműködni a kivitelezővel. Nem véletlen, hogy nem mindenki kaphatja meg a jogosultságot, hogy levezényeljen egy útépítést, csak az arra legalkalmasabbak lehetnek műszaki ellenőrök.

Miért fontos a közlekedésépítési műszaki ellenőrzés?

Ez a tevékenység egy elég speciális terület a magasépítési műszaki ellenőrzés és a mélyépítési műszaki ellenőrzés mellett, az utak fontossága egyre jobban képzett műszaki ellenőröket kívánt. Cégünkben elvégzünk mindenre kiterjedő műszaki ellenőri tevékenységeket, hiszen olyan szakember gárdával rendelkezünk, amely az építés minden területén nagy szakértelemmel végzi el a feladatait. Mivel Csongrád megyében van a székhelyünk, elmondhatjuk, hogy a környéken minden főút és autópálya műszaki ellenőrzésében részt vettünk. A közlekedésépítési műszaki ellenőrzés főleg az utóbbi évtizedekben lett fontos, hiszen napról napra épülnek új utak, egyre több az autó, és nemcsak egyre több autópályára van szükség, hanem a minőség is egyre fontosabb, valamint az utak terhelhetősége. A sok autó hamar tönkreteszi a nem megfelelően épített utakat, ezért nagy a fontossága a műszaki ellenőröknek, mert az ő jelenlétük garanciája a megfelelő munkavégzésnek.

A műszaki ellenőr jelenléte

A műszaki ellenőr jelen van a tervektől a megvalósításig és az átadásig. Ellenőriz minden számítást, vezeti az építési naplót, melyben minden fontos információt rögzít, és mivel a megrendelő alkalmazásában áll, ellenőrzi a számlákat, a kiadásokat és a teljesítéseket. A közlekedésépítési műszaki ellenőrzés társaságunknál magas minőségben érvényesül, mert munkatársaink folyamatosan képzik magukat, megismerik a legújabb technológiákat, és ezek ismeretében választják ki az anyaghasználatot is. Cégünk műszaki ellenőrei, legyen szó bármilyen épületről, hídról vagy csatornáról, minden téren otthon vannak azok építési folyamatairól, hiszen csak így képesek munkájukat elvégezni. A műszaki ellenőr felelős azért, hogy minden, ami a tervekben szerepel, úgy jöjjön létre, és ne térjenek el tőle. A tervektől való eltérés csak alapos indokkal történhet, a műszaki ellenőr engedélyével. Az ő munkája a garancia arra, hogy az adott építmény megfelelően, kiváló minőségben valósul meg.

Az utak jelentősége

Napjainkban már világosan látszik, hogy az utaknak egyre nagyobb a jelentőségük, evvel arányosan a közlekedésépítési műszaki ellenőrzés fontossága is megnőtt. Az utak jelentik az adott ország vérkeringését, mert minél több út és autópálya van egy országban, annál fejlettebbnek mondható. Ma már mindenki autóval jár, az egyre jobb járművek egyre jobb minőségű utakat követelnek, az innovatív megoldások pedig szinte napról napra fejlődnek, alakulnak. Ha nem lennének megfelelő utak, nem jutna el a sok áru a boltokba, nem jutnánk el a munkahelyünkre, nem tudnánk kényelmesen elutazni egy másik városba vagy országba, ezek a tevékenységek teljesen természetesek számunkra, de még a múlt század végén is akadtak régi módszerekkel megépített macskaköves utak, melyeket napjainkra lecseréltünk modern, könnyen járható utakra.

közlekedésépítési műszaki ellenőrzés egyre nagyobb szakértelmet kíván, lépést kell tartani az utak fejlődésével, és meg kell felelni minden igénynek és elvárásnak. Cégünk garantálja a magas minőségű műszaki ellenőrzést, munkatársaink rendelkeznek minden jogosultsággal, ami szükséges, és precízen végzik munkájukat.