A műszaki ellenőr az a személy, aki jelen van az építkezés minden fázisában, legyen szó egy családi házról vagy egy középületről vagy bármilyen építményről, és ellenőrzi a munka folyamatok helyességét, illetve hogy ne térjenek el a tervben szereplő tevékenységektől. Többféle építési műszaki ellenőr dolgozik különböző építőipari tevékenységekben:

  • mélyépítési – mélyépítési építkezéseken van jelen
  • magasépítési – magasépítési munkálatokat ellenőriz
  • elektromos – ellenőrzi az elektromos eszközöket, azok helyes működését
  • gépész – a gépészetért felelős

Mikor van jelen a műszaki ellenőr?

magasépítési műszaki ellenőrzés során a műszaki ellenőr az építkezés több fázisában vesz részt.

  • Tervezési időszak – a műszaki ellenőr átnézi a terveket, hogy kellően pontosak-e, és ha mindent rendben talál, csak akkor kezdődhet a kivitelezés. Ha az ellenőrzés során valamit nem talál elég kidolgozottnak, akkor a terveken változtatni kell.
  • Előkészítési időszak – a műszaki ellenőrnek beleszólása van a kivitelezők kiválasztásában, illetve a beérkezett pályázatok kiértékelésében.
  • Kivitelezési időszak – figyelemmel kísér minden munkafolyamatot, ellenőrzi a munka minőségét. Ha a műszaki ellenőr úgy látja, hogy nem megfelelően végzi a munkáját a kivitelező cég, akár le is állíthatja a munkát, de mivel végig jelen van, általában előre látja, ha valami nem a tervek szerint folyik, és felhívja a kivitelező figyelmét a hiányosságok pótlására. A magasépítészeti műszaki ellenőrzés alatt ellenőrzi az építési naplót, és rögzíti benne tapasztalatait. Ezen kívül átnézi a kivitelező számláit, a teljesítés igazolásait, hogy az azokban szereplő munkálatokat rendesen és határidőre elvégezték-e.

Miért minket válasszon?

Sok év tapasztalatával bíró csapat vagyunk, folyamatosan képezzük magunkat annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a folyamatosan megújuló technológiákkal, és tisztában legyünk minden  innovatív megoldással, és azokat alkalmazzuk is egy építkezés során. Hogy megkönnyítsük a megrendelők életét, teljes körű szolgáltatást nyújtunk, vagyis jelen vagyunk a kezdetektől a kulcsrakész átadásig vagy a beüzemelésig. A magasépítési műszaki ellenőrzés a legnagyobb szakmai hozzáértéssel történik, figyelmünk mindenre kiterjed, mi a megrendelőt képviseljük a kivitelezővel szemben, és ellenőrizzük, hogy minden munkafolyamat rendben történt-e. Komplex szolgáltatásunk arra is kiterjed, hogy a kivitelezők betartsák az esedékes jogszabályokat, és azokat  figyelembe véve dolgozzanak. Célunk, hogy az építés gördülékenyen folyjon le, betartva a határidőket.

További tevékenységeink

A műszaki ellenőr feladata elég sokrétű, mindenhez értenie kell, ami egy építkezés során előfordul, a tervek értelmezésétől a számlák kezeléséig mindent az ellenőrzése alatt kell tartania, hiszen ha valami elkerüli figyelmét és hiba merül fel, az az ő felelőssége. Éppen ezért cégünk magasan képzett szakemberekkel van felvértezve, hogy semmilyen szakmai baki ne forduljon elő, és a magasépítési műszaki ellenőrzés a legnagyobb szakértelemmel történjen. Cégünk egyéb területeken is végez műszaki ellenőrzést, mint például a mélyépítési műszaki ellenőrzés vagy a közlekedésépítési műszaki ellenőrzés, de gyakran végzünk teljes körű műszaki ellenőrzést is.

Minden esetben a megrendelőt képviseljük, és úgy kezeljük az épülő objektumot, mintha a sajátunk lenne, ennek érdekében gyakran konzultálunk a kivitelezővel, és közvetítjük felé a megrendelő elképzeléseit és igényeit. Munkánkat úgy végezzük, hogy betartjuk az oda kapcsolódó jogszabályokat, mert ezek be nem tartása nagy büntetést eredményezhet.

Már meglévő, felújításra váró építmények műszaki ellenőrzését is lebonyolítjuk, ezért érdemes akkor is minket hívni, ha egy felújítandó régi házat vesznek, hiszen ebben az esetben is ugyanazokat a munkafolyamatokat kell elvégezni, mint egy nagy beruházás esetében.

Miért fontos a magasépítési műszaki ellenőrzés?

A megrendelőnek érdekében áll alkalmazni a műszaki ellenőrt, mert így pénzt takarít meg, biztos lehet a határidők betartásában, és azt kapja, amit kért, vagyis jó minőségű munkát, jó alapanyagokkal. Ez egy bizalmi feladat, hiszen a megrendelőnek maximálisan meg kell bíznia a műszaki ellenőr munkájában. A magasépítési műszaki ellenőrzés tehát egy kikerülhetetlen tevékenység, mert ha nem lenne, akkor valószínűleg eluralkodna a káosz, és a minőség rovására menne az ellenőrzés hiánya. Sok éves szakmai tapasztalatunkat adjuk bele munkánkba minden nap, hogy megfeleljünk a magas elvárásoknak.