Ahol épül egy építmény, legyen az lakóház, híd, csatorna, autópálya vagy nagyobb épület, ott minden esetben van műszaki tartalom, amit nem árt ellenőrizni, hiszen nagyon sok múlik a minőségen és a határidők betartásán. Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet kimondja, mely esetekben kötelező a műszaki ellenőr jelenléte, de ahol nem kötelező, oda is ajánlatos hívni, mert az ő szakértelme nagyban növeli a munkafolyamatok biztonságos elvégzését.

Cégünk sok projektben vett részt, és bonyolította le az építkezést, tevékenységeink között szerepel a magasépítési műszaki ellenőrzés, mélyépítési műszaki ellenőrzés, közlekedésépítési műszaki ellenőrzés, és egyéb mérnöki tevékenységek. A teljes körű műszaki ellenőrzés során minden munkafolyamatot ellenőrzünk, mi vagyunk a megbízó szeme és pénztárcája, illetve kommunikációs  hidat képezünk a beruházó és a kivitelező között. Nemcsak a műszaki folyamatokkal foglalkozunk, hanem a pénzügyekkel is, és igyekszünk nem túllépni az adott kereteket. Minden munka folyamatot átvizsgálunk és ellenőrzünk, semmi nem kerüli el a figyelmünket, a legkisebb hiányosságot is észrevesszük és ezeket az észrevételeket közöljük a kivitelezővel, aki elvégezteti a hibák kijavítását.

A műszaki ellenőr feladatai

  • Ő felel azért, hogy az építési területet a megfelelő állapotban adják át
  • Ellenőrzi és betartatja az ütemtervet
  • Építési naplót vezet, melyben dokumentálja a kivitelezési folyamatokat, figyelemmel kíséri az engedélyezési tervek haladását, és egyéb adminisztratív tevékenységet is elvégez
  • Az építőipari tevékenységi folyamatokat egyenként ellenőrzi a teljes körű műszaki ellenőrzés során, ilyen például a fa- és fémszerkezetek állapota, az energiatakarékosság vagy a szigetelés, de az ő feladata a tűzvédelmi előírások betartatása is.
  • Ellenőrzi a beérkező számlákat, hogy az ott szereplő tételek a valóságot tükrözik-e
  • Elkészíti a hiba-, illetve a hiánylistát
  • Ellenőrzi a biztonsági előírások betartását
  • Figyelemmel kíséri azt is, hogy ha hibát kell javítani, az megtörtént-e
  • Mielőtt lejárna a garanciális időszak, újból elvégez egy állapotfelmérést

Elmondhatjuk, hogy a teljes körű műszaki ellenőrzés mindenképpen szükséges és ajánlatos, hiszen a műszaki ellenőr a megbízó érdekeit képviseli, és az esetleges vita a kivitelezővel nem fajulhat el, mert a műszaki ellenőr mindent dokumentál. Ha viszont a megbízó nem alkalmaz ilyen szakembert, akkor nincs a kezében semmi, és akár hosszú pereskedés is lehet a vitából, ami egyik félnek sem kellemes. Ezt elkerülendő érdemes alkalmazni műszaki ellenőrt akár egy családi ház tervezése és építése során, de irodaházak, közintézmények, ipari komplexumok vagy társasházak építése esetén ne sajnáljuk a pénzt a teljes körű műszaki ellenőrzés elvégzésére, mert sokkal többet takaríthat meg, azon kívül észleli a hibákat vagy hiányosságokat, és vita esetén a beruházó érdekeit képviseli.

Miért mi vagyunk a legalkalmasabbak?

Nem véletlen, hogy a műszaki ellenőrzés elvégzésére jogosultságot kell szerezni, és aki nem rendelkezik ilyennel, az nem is végezheti el ezt a munkát. Látható, hogy elég felelősségteljes és minden apró részletre kiterjedő tevékenységről van szó, ezért nem mindenki rendelkezik jogosultsággal. Mivel cégünk már sok éve van jelen az építőiparban, szakembereink mind nagy tapasztalattal rendelkeznek, bármilyen műszaki ellenőrzésről is legyen szó. Csongrád megyében már ismerik a nevünket és tudják, hogy megbízható, jó munkát végzünk. A teljes körű műszaki ellenőrzés során mindent megteszünk, hogy az építés a tervek szerint haladjon, és mivel nagy szakmai tudással rendelkezünk, nem kerüli el a figyelmünket semmi sem, rajta tartjuk kezünket az építkezés ütőerén.

A műszaki ellenőr fontossága

Egy építőipari kivitelezés során három területen végezhető el a műszaki ellenőrzés: az építészetért, a gépészetért és a villamosságért felelős műszaki ellenőrzés, amely adott esetben több ember is lehet, de a teljes körű műszaki ellenőrzés mindhárom témakört lefedi. A legtöbb beruházó már tisztában van azzal, hogy miért fontos alkalmaznia műszaki ellenőrt, hiszen a beruházó sem érthet mindenhez, nincs tisztában a műszaki munka folyamatokkal, ám ha alkalmaz egy ehhez értő szakembert, akkor nem kell nyugtalankodnia, mert biztos lehet abban, hogy az építkezés a megfelelő menetben és minőségben, határidőre be fog fejeződni.